lördag 12 september 2009

Bakdag på Berget

Dagen startades med en uppfriskande prommenad på 1.5 tim med goa Sari och hennes hund. Vilket underart väder, strålande sol och klar härlig höstluft. Vilken kanon start! När jag kom hem bakade jag tekakor på dinkelmjöl. Här står degen och jäser medans bagerskan får sin efterlängtade kopp kaffe:). Passade på att ge min receptbok lite höstpiff. Här är tekakorna klara. Det blir en god lunch. Nu ska jag fara iväg och köpa lite ljung på blomsteraffären. Ska fixa lite utomhus till veckan. Ha en skön lördag alla där ute! Recept Tekakor: 5 dl mjölk 4 dl havregryn 1/2 msk salt 1 msk ljus sirap 150 g smör 25 g jäst 8-9 dl dinkelmjöl Värm mjölken till ca: 50 grader och häll i havregryn, salt och sirap. Låt stå och svälla i 20 min. Smält smöret och rör ner det i blandningen. Smula ner jästen, blanda. Tillsätt dinkel mjölet lite i taget så det blir en lös deg. Jäs degen under bakduk 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Klicka ut degen på bakplåtspapper. Jäs under bakduk ytterligare 30 min. Grädda i mitten av ugnen ca:10 min. Strö över valmofrön

fredag 11 september 2009

Mysdags

Dags för fredagsmiddag på Berget. Försöker alltid göra något gott just på fredagar. Här har vi en bild på fredagsvinet Café, jätte gott! Här står focaccia degen och jäser. Recept kommer längst ner. Middagen är klar. Focaccia med tomat, basilika, oliver och fetaost. Lufttorkad skinka, italiensk salami och melon. Recept: 25 g jäst 3 dl ljummet vatten 1/2 dl olivolja 2 msk honung 1 msk flingsalt 7-8 dl vetemjöl Smula jäst i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt. Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda i ca: 5 min. Jäs 45 min. Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen till 2 bollar på mjölat bakbord. Tryck ut degbollarna tills de blir ca:1.5 cm tjocka på en oljad plåt med lite flingsalt på. Jäs 30 min under bakduk. Gör hål med fingrarna i degen och tryck in cocktailtomat oliver, basilika och fetaost. Ringla över olivolja och sätt på flingsalt Grädda mitten av ugnen 10 min. Ha en skön fredagkväll!

torsdag 10 september 2009

Loppis dag = bra dag

Var en snabb sväng på loppis idag, hade sådan abstinens så jag var bara tvungen att svänga förbi efter jobbet. Hittade inte så mycket men dock två stycken jätte söta skålar med rosor på. Lovade mitt lilla troll att lägga ut den glittriga trollstaven hon fyndade. Nu blev det inte så bra bild på trollstaven men vad gör det när man har en rosa liten tjej att titta på istället:). Har målat den här pallen jag haft ute under sommaren. Den har fått flytta in nu och ska stå på trappavsatsen men först fick den bli vit. Nu väntar jag på att hitta rätt lykta att ställa på den. Alla jag har är antingen för små eller för stora. Men det är ju ett angenämt bekymmer som säkert kommer lösa sig på bästa sätt:). v

onsdag 9 september 2009

Usch vilken dag

Den här dagen var en sådan där dag som man helst bara vill glömma. Först så gick precis allt som kunde gå snett på jobbet jätte snett men det ska jag inte tråka ut någon med att berätta. På lunchen skulle jag stressa iväg till apoteket för att hämta ut medicin till dottern. När jag kom dit var dock medicinen slut fast jag ringt och kollat innan, grrrr... När jag kom ut på parkeringen igen hade det blåst upp till storm och regnet öste ner. Blä, men tur att jag har bilen tänkte jag........men se de skulle jag inte ha tänkt för just idag tänkte den gå jätte mycket sönder. Den startade nämligen inte alls, stressad som bara den (har ju så kort lunch) ringde jag sambon som fick komma och hjälpa mig (han är som grädden på moset sjuk just nu). Tja inte hjälpte det med att han ilsket hotade bilen med skroten, den startade icke. En snäll farbror hjälpte oss att bogsera igång bilen, vi hade ju så klart ingen bogserlina. Väl hemma bytte jag om till regnkläder och kastade mig på cykeln för att komma till jobbet så fort det bara gick, jag var ju grymt sen. Väl framme skulle jag kasta in lunchbacken i micron men den var inte kvar i kylen hur nu det är möjligt. Humöret rakade inte upp i topp direkt...suck. Eftersom det ändå var en sån skit dag bestämde jag mig där och då i köket på jobet för att putsa fönstrena i hela huset, det är ju lika bra att liksom köra den här dagen rakt i botten så kan det ju bara bli bättre imorgon. Syns det på bilden hur rent fönstret är :). Hoppas ni alla andra där ute haft en lite trevligare dag. Imorgon återkommer jag med ett hemtrevligt inlägg utan gnäll:).

tisdag 8 september 2009

Det är något med havet

Det är någonting med havet som är viktigt för mig. Det känns som om det har med tiden att göra. Havet känns som början och slutet, som en glimt av evigheten........ Den här bilden är tagen från stugfönstret en dag då det regnat och när solen bröt fram visade sig regnbågen.

måndag 7 september 2009

Åh titta vad som inhandlats idag......

Visst är den söt! Naturligtvis kommer den från Lilla Provence :). Den ska snart få åka båt och hamna i stugan. Möjligen måste jag köpa en hem också, håller på att bli alldeles för fäst vid den:).

Mys i stugan fortsättning

Här kommer en liten tjuvkik in i köket. Den franska lyktan som hänger på spiken ovanvför kranen är alltid tänd då köket är öppet:). Stationsklockan har jag fått av en kär vän och den fann sin plats direkt. Här är arbetsbänken. Fin utsikt över grönsakslandet och kryddträdgården har man när man står och hackar sallad. Ljuvligt en vacker sommardag! Vid det här gamla bordet dricks det oftast kaffe eller annat gott. Ovanför bordet hänger världens vackraste ljuskrona. Denna är inköpt på min favoritbutik Lilla Provence. Har ni inte besökt den butiken så har ni missat nått det kan jag lova. Detta är mammas vackra syskrin. Hittad på loppis så klart:). Avslutar med ett litet stilleben med en vacker lykta i fattigmanssilver och några rostiga spikar hämtade från en förlist pråm.

söndag 6 september 2009

Mys i stugan

Har varit i mina föräldrars stuga i helgen och haft mys. Vi åkte båt trots storm och jättevågor:). Först blev det svampplockning....sedan bastu och en god drink....här är bastun. Efter bastunn bjöd mor min på grillspett och gott vin, MUMS. Vi åt så vi sprack. På kvällen var det lite kallt....här hämtar man ved för att elda i kaminen. Den här har min far byggt helt själv. Visst är den fin! Imorgon ska jag visa lite bilder innifrån stugan. Bland annat världens vackraste ljuskrona.